Wet 'Betaalbare Huur': Wat betekent dit voor jou?
Op 25 april 2024 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel 'Betaalbare Huur' van Minister Hugo de Jonge (CDA) met een grote meerderheid aangenomen. Het ziet ernaar uit dat de Eerste Kamer dit voorstel in mei ook zal goedkeuren, waardoor de wet op 1 juli 2024 in werking treedt.
De wet 'Betaalbare Huur' is gebaseerd op het bestaande WWS-systeem, dat sinds de jaren '70 de huurprijzen in de sociale huursector reguleert. Met deze nieuwe wet komt er een extra bovengrens voor middenhuurwoningen, die geldt voor woningen met 148 tot 186 WWS-punten en huurprijzen tussen €879,66 en €1123,13 (prijspeil 2024).
Wat verandert er voor studenten en kamerbewoners?
Een groot misverstand is dat de wet alleen voor zelfstandige woningen geldt. Maar juist de verhuur van studentenkamers en gedeelde woningen verandert ingrijpend. Deze verhuur was voorheen nauwelijks gereguleerd, maar dat wordt nu anders. Ook geldt vanaf 1 juli 2024 de wet 'vaste huurcontracten', die tijdelijke huurcontracten verbiedt.
Strengere regels en toezicht
Waar het WWS-systeem voorheen alleen afdwingbaar was via de Huurcommissie, krijgt het nu een dwingend karakter. De naleving van de wet wordt gecontroleerd door lokale gemeenten.
Impact op bestaande huurcontracten
De nieuwe regels gelden alleen voor huurcontracten die na de invoering van de wet worden afgesloten. Voor sociale huurwoningen (onder de 147 WWS-punten) geldt een overgangsperiode van een jaar, waarna gemeenten kunnen ingrijpen.
Modernisering van het WWS-stelsel
De wet 'Betaalbare Huur' introduceert een aantal veranderingen in de berekening van WWS-punten:
-
WOZ-Cap: De WOZ-waarde telt volledig mee voor woningen met minder dan 187 punten, maar beperkt voor woningen met meer dan 186 punten.
-
Energielabel: Het energielabel weegt zwaarder mee. Woningen met een label E, F of G krijgen aftrekpunten, terwijl een label A extra punten oplevert.
-
Buitenruimtes: De waardering van buitenruimtes wordt verbeterd.
-
Luxe voorzieningen: Extra punten voor voorzieningen zoals extra wastafels, kokendwaterkranen, parkeerplaatsen, en laadpalen.
Monumenten: De standaard 50 punten voor rijksmonumenten wordt vervangen door een huurprijsopslag van 35%.
Nieuwbouwopslag en huurprijsstijging
Nieuwbouwprojecten en getransformeerde woningen krijgen een prijsopslag van 10% op de maximale huur, geldig voor twintig jaar. De jaarlijkse huurprijsstijging voor nieuwe huurcontracten in het middensegment wordt gemaximeerd op CAO-loonontwikkeling plus één procentpunt.
Evaluatie en mogelijke aanpassingen
De wet wordt over vijf jaar geëvalueerd om de effecten op de huurmarkt te beoordelen. Dit kan leiden tot aanpassingen om beter in te spelen op regionale verschillen en andere factoren.
De wet 'Betaalbare Huur' is een grote stap in de regulering van huurprijzen, vooral voor jongeren en starters op de woningmarkt. Het is afwachten of deze wet de gewenste resultaten gaat opleveren, maar één ding is zeker: de huurmarkt verandert ingrijpend.
Hoe kan je de WWS-punten berekenen op basis van de wet 'betaalbare huur'?
Reactie plaatsen
Reacties